Szalontüdő vagy pájsli néven is ismert; szívet, vesét is tartalmazhat a tüdő mellett; valahol ecettel savanyítják, esetleg pirospaprikával színezik. Én az alábbi módon elkészítve szoktam meg, ezt az ízt keresem.

hozzávalók

  • kb 1 kg sertéstüdő

abalé

  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 15 szem bors

mártás

  • 2-3 ek étolaj
  • 1 ek cukor
  • 2-3 ek liszt
  • 2 ek mustár
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db citrom

elkészítés

Legalább 1,5 órát abáljuk a tüdőt a zöldségekkel (répát is tehetünk bele) és fűszerekkel. Ha a tüdőt megszúrva véres lé buggyan ki, akkor még biztosan nincs kész.

Étolajon cukrot karamellizálunk, majd liszt hozzáadásával barna rántást készítünk. Felöntjük leszűrt abalével. Felforraljuk, besűrítjük tejföl és mustár temperált keverékével. Végül citromlét facsarunk rá, és belekeverjük a csíkokra vágott tüdőt.