hozzávalók

1. változat (kb 9 üveg)

  • 2 l víz
  • 2 dl 20% ecet
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg só
  • 1 tk Na-benzoát
  • 1 mk borkén
  • savanyítani való zöldség (uborka vagy almapaprika vagy egyéb)

2. (hasonló) változat: vödrös (10 l)

  • 5 l víz
  • 5 dl 20% ecet
  • 60 dkg cukor
  • 30 dkg só
  • 2 tk Na-benzoát
  • 2 tk citromsav
  • 2 mk borkén
  • kisdinnye, uborka, gyalult káposzta, almapaprika, apró vöröshagyma, karfiol

fűszerezés

  • szemes bors
  • babérlevél
  • mustármag
  • torma

elkészítés

A savanyúságnak valót üvegekbe/vödörbe rakjuk, beletesszük a fűszereket. Elkészítjük a levét, és felöntjük vele az üvegeket/vödröt. A vödrös folyamatosan tölthető, csak mindig lepje el a lé a zöldségeket, és legalább 1 hetet érjenek fogyasztás előtt.