hozzávalók
1. változat (kb 9 üveg)
- 2 l víz
- 2 dl 20% ecet
- 20 dkg cukor
- 10 dkg só
- 1 tk Na-benzoát
- 1 mk borkén
- savanyítani való zöldség (uborka vagy almapaprika vagy egyéb)
2. (hasonló) változat: vödrös (10 l)
- 5 l víz
- 5 dl 20% ecet
- 60 dkg cukor
- 30 dkg só
- 2 tk Na-benzoát
- 2 tk citromsav
- 2 mk borkén
- kisdinnye, uborka, gyalult káposzta, almapaprika, apró vöröshagyma, karfiol
fűszerezés
- szemes bors
- babérlevél
- mustármag
- torma
elkészítés
A savanyúságnak valót üvegekbe/vödörbe rakjuk, beletesszük a fűszereket. Elkészítjük a levét, és felöntjük vele az üvegeket/vödröt. A vödrös folyamatosan tölthető, csak mindig lepje el a lé a zöldségeket, és legalább 1 hetet érjenek fogyasztás előtt.