hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek rum
  • olaj a sütéshez

elkészítés

Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Futtassuk fel az élesztőt egy kis langyos tejben 2 ek porcukorral. Keverjük habosra a vajat a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat.

Szitáljuk a lisztet egy tálba. Tegyük bele az élesztőt, a cukros masszát, a sót, a rumot és a maradék tejet. Dagasszuk sima tésztává, és kelesszük 30 percig. Tegyük a megkelt tésztát egy belisztezett munkalapra, és vágjuk 16-20 darabra. Formázzunk kis gombócokat, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük őket még 30 percig.

Egy lábasban hevítsünk kb. 2 ujjnyi olajat. Átfordítva és középen két ujjal összenyomva tegyük a gombócokat az olajba, és kb. 3 percig süssük őket fedél alatt, majd a másik felüket fedél nélkül. Ideális esetben a két felük egyenletesen aranybarna középen világos szalaggal.