hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin/vaj
  • 4 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tej

elkészítés

Elmorzsoljuk a margarint a liszttel, porcukorral, csipet sóval. Beleütünk 2 db tojást, hozzáadunk 1 dl langyos, cukros (1 tk) tejben felfuttatott élesztőt, majd hozzáöntünk további 1 dl tejet, és összegyúrjuk a hozzávalókat. Szükség esetén további langyos tejet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon (liszttől függ). 2 órát pihentetjük.

A fenti mennyiségekből 2 db nagy tekercs készíthető (vagy 4 db kicsi). Kinyújtjuk a tésztát a tepsink hosszúságára és kb 30 cm szélességűre; rákenjük a tölteléket, feltekerjük. 1 egész tojást felverünk, és a tetejükre kenjük. 1 órán át szobahőmérsékleten kelesztjük a tekercseket, majd lekenjük őket 1 tojásfehérjével. Ezután fél órára hűvös helyre tesszük őket. Sütés előtt megszurkáljuk a tekercseket, 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10 percig sütjük őket, majd 160 fokon további 20 percig.

töltelékek

diós (1 nagy tekercshez)

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor (részben mézzel vagy baracklekvárral is helyettesíthető)
  • kb 2 dl tej
  • 8 dkg kekszmorzsa
  • 1 db biocitrom

Forró tejjel leöntjük a darált dió és a porcukor/méz/lekvár keverékét. Kekszmorzsát keverünk hozzá, belereszeljük 1 citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét. Legyen kenhető sűrűségű a krém, de ha túl híg, akkor kirepedhet sütéskor a bejgli.

mákos (1 nagy tekercshez)

  • 20 dkg darált mák
  • 4 dkg búzadara
  • 15 dkg porcukor (részben mézzel vagy baracklekvárral is helyettesíthető)
  • kb 2 dl tej
  • 1 cs vanillin
  • 1 db biocitrom

Forró tejjel leöntjük a darált mák, a búzadara, a vanillin és a porcukor/méz/lekvár keverékét. Belereszeljük 1 citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét.

gesztenyés (2 nagy tekercshez)

  • 80 dkg fagyasztott gesztenyemassza (4 csomag)
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg kekszmorzsa
  • 1-2 ek porcukor
  • 1-2 ek rum(aroma)

Összekeverjük a hozzávalókat. Ha túl sűrű, akkor kevés tejjel lazítjuk.