hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg margarin/vaj
- 4 db tojás
- só
- 2 dkg élesztő
- kb. 2 dl tej
elkészítés
Elmorzsoljuk a margarint a liszttel, porcukorral, csipet sóval. Beleütünk 2 db tojást, hozzáadunk 1 dl langyos, cukros (1 tk) tejben felfuttatott élesztőt, majd hozzáöntünk további 1 dl tejet, és összegyúrjuk a hozzávalókat. Szükség esetén további langyos tejet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon (liszttől függ). 2 órát pihentetjük.
A fenti mennyiségekből 2 db nagy tekercs készíthető (vagy 4 db kicsi). Kinyújtjuk a tésztát a tepsink hosszúságára és kb 30 cm szélességűre; rákenjük a tölteléket, feltekerjük. 1 egész tojást felverünk, és a tetejükre kenjük. 1 órán át szobahőmérsékleten kelesztjük a tekercseket, majd lekenjük őket 1 tojásfehérjével. Ezután fél órára hűvös helyre tesszük őket. Sütés előtt megszurkáljuk a tekercseket, 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10 percig sütjük őket, majd 160 fokon további 20 percig.
töltelékek
diós (1 nagy tekercshez)
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (részben mézzel vagy baracklekvárral is helyettesíthető)
- kb 2 dl tej
- 8 dkg kekszmorzsa
- 1 db biocitrom
Forró tejjel leöntjük a darált dió és a porcukor/méz/lekvár keverékét. Kekszmorzsát keverünk hozzá, belereszeljük 1 citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét. Legyen kenhető sűrűségű a krém, de ha túl híg, akkor kirepedhet sütéskor a bejgli.
mákos (1 nagy tekercshez)
- 20 dkg darált mák
- 4 dkg búzadara
- 15 dkg porcukor (részben mézzel vagy baracklekvárral is helyettesíthető)
- kb 2 dl tej
- 1 cs vanillin
- 1 db biocitrom
Forró tejjel leöntjük a darált mák, a búzadara, a vanillin és a porcukor/méz/lekvár keverékét. Belereszeljük 1 citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét.
gesztenyés (2 nagy tekercshez)
- 80 dkg fagyasztott gesztenyemassza (4 csomag)
- 8 dkg vaj
- 8 dkg kekszmorzsa
- 1-2 ek porcukor
- 1-2 ek rum(aroma)
Összekeverjük a hozzávalókat. Ha túl sűrű, akkor kevés tejjel lazítjuk.